"ДИПКОРПУС" суспільно-політичний часопис
Форма входу
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Поиск
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
Оцените мой сайт
Загалом відповідей: 91
Розділи новин
Міжнародні відносини/Зовнішня політика України [41]
Політика [19]
Економіка [11]
Громадянське суспільство [22]
Державна/міжнародна безпека [9]
АНТИКРИЗА ! [3]
Геополітика [0]
Місцеве самоврядування [0]
Освіта [2]
Понеділок, 29.04.2024, 12:14
Головна » Архів матеріалів

7 травня в конференц-залі Національної академії наук України за підтримки Бюро ради Європи в Україні відбувся круглий стіл Європейської комісії проти расизму та нетерпимості (ЄКРН) в Україні. Даний круглий стіл є одним із серії національних круглих столів, які ЄКРН проводить в державах-членах ради Європи в рамках Програми дій стосовно зв’язків з громадським суспільством.
Такі національні круглі столи проводяться після оприлюднення ЄКРН моніторингової доповіді про країну, в якій Комісія всебічно аналізує ситуацію з расизмом та нетерпимістю в кожній країні та вносить пропозиції щодо подолання визначених проблем. Метою круглих столів є стимулювання обговорення цієї проблематики в урядових колах, серед науковців, представників громадських організацій, журналістів.
Для Ук ... Читати далі »

Категорії: Політика | Переглядів: 1428 | Дата: 08.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

19 февраля Международный Совет по Контролю за Наркотиками (INCB) обнародовал свой годовой отчет, в котором выражена обеспокоенность недостаточной координацией совместных действий среди сторон как в Афганистане, так и за его пределами, что привело к подрыву усилий по борьбе с оборотом опиума. Данный сигнал своевременен. Так, в конце января немецкий еженедельник Der Spiegel сообщил, что директива командующего сил НАТО Джона Краддока о борьбе с торговцами опием независимо от их связей с Талибаном вызвала раскол мнений внутри НАТО.
В то время как противоречивые шаги продолжают осуществляться непосредственно в Афганистане, государства Средней Азии являются ключевыми в транзитной цепи н ... Читати далі »
Категорії: Державна/міжнародна безпека | Переглядів: 1693 | Дата: 04.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

У часі економічної кризи Україна шукає інноваційні шляхи вирішення проблем. Криза мусить стати поштовхом для потужних інституціональних перетворень. Нарада з питань українсько-японського співробітництва у сфері технологій, що відбулася днями у Кабінеті міністрів України за участі українських урядовців та представників японських корпорацій “Мицубисі” та “Сумімото” пролила світло на подібні перспективи.
Юлія Тимошенко ще у березні у часі візиту до Країни сонця, що сходить, досягла домовленості про співпрацю у застосуванні енергозабезпечення і екологічно чистих технологій при реконструкції та модернізації теплозабезпечення України. Так, Україна передала Японії певну частину квот на викиди озоноруйнуючих речовин, а остання зобов’язалася надавати новітні технології у галузі енергетики.
Окрім того, співпраця з Японією може принести неабиякі досягнення.  Перспективи будівництва компактних економі ... Читати далі »

Категорії: Економіка | Переглядів: 1713 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (1)

Микита Юхимович Шаповал (М. Сріблястий) – член Української Центральної ради, генеральний секретар і міністр урядів Української Народної Республіки, доктор соціології та засновник Українського соціологічного інституту у Празі, талановитий публіцист, поет та літературний критик, справжній патріот Української державності.
Саме низка його друкованих виступів лягла в основу так званого «хатянства» – вельми помітного на той час радикального напряму української громадянсько-політичної та літературно-мистецької думки. У своїх публікаціях він поєднував ідею прилучення українського суспільства до модерної світової цивілізації із боротьбою проти етнографічно зацикленого українофільства та українського лібералізму. Водночас відстоюючи національний характер вітчизняної культури. Він ідейно спрямував рух української інтелігенції не лише до культурництва, а й до політичної боротьби.
З ... Читати далі »
Категорії: Політика | Переглядів: 2464 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

З часу перших проявів світової економічної кризи в України з’явився крилатий перефразований вислів “Криза у нас в головах”. На думку багатьох фахівців саме психологічне сприйняття умов та обставин кризи становить найбільшу небезпеку для українського суспільства.
Міжнародний інститут глибинної психології звернув увагу на ці проблеми, присвятивши антикризовій тематиці перший захід з низки подій у рамках Міжнародного симпозіуму “Вільні асоціації” – круглий стіл “Яку кризу ми переживаємо”.

Психологи прогнозують що теперішня стадія надмобілізації суспільства триватиме до 2010 року і повернення до минулого стану речей вже не буде.
У випадку відсутності яскравих ідей та еволюційних заходів, то аж до 2012 року зростатимуть алкоголізм та наркоманія. А ось стабілізація настане у 2013 році. Контроль над виробництвом та розподілом прибутків надзвичайно ускладниться.
Відновлення економіки почнеться близько 2015 року ... Читати далі »
Категорії: АНТИКРИЗА ! | Переглядів: 1706 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Сьогодні проблема розташування Чорноморського флоту Російської Федерації посідає зараз одне з найважливіших місць у зовнішній політиці України. По-перше вона є важливою через те, що можуть зіпсуватися відносини із нашим сусідом – Росією, по-друге, від цього може залежати ціна на енергоносії, адже джерела енергопостачання не диверсифіковані і прямують територією однієї країни – Росії.
Це означає, що Україна має сильну політичну і економічну залежність від Росії. Давайте розглянемо історію договорів та їх умови, що мали своїм наслідком узаконення розташування ЧФ РФ на території України. Адже флот залишився у Севастополі і після розпаду СРСР, а тому розташування його на території іншої держави треба було узгодити в нормативно-правових актах. Отже, з моменту становлення України як незалежної держави, переговори з питань перебування Чорноморського флоту на її території велися дуже актив ... Читати далі »
Категорії: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 5087 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Круглий стіл “Міжнародні антикризові заходи і українські рішення” згуртував низку вітчизняних та закордонних фахівців у сфері гуманітарних та соціальних наук задля початку компетентного діалогу над шляхами імплементації світових антикризових наробок для України.
Причинами, що ускладнюють перебіг кризи для України є її характеристика як напівпереферійної держави з профілем постачальника сировини; значне переважання чорної металургії у промисловості; залежність економіки від зовнішнього фінансування на внутрішнє споживаня; до 15 млрд. долл. На рік вносили гастарбайтери. Це спричинило нестабільність в Україні при початку кризи на Заході. Прибутки населення переважали доходи, що давала економіка – розрив між продуктивністю праці та доходами.
Неефективність держапарату та відсутність розвиненого громадянського суспільства додали свій внесок у нестабільінсть. Економіку потужно руйнувала з середини найгірша податко ... Читати далі »
Категорії: АНТИКРИЗА ! | Переглядів: 1656 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

У сучасній зовнішньополітичній доктрині України пріоритетними напрямками її зовнішньої політики визначаються відносини із сусідніми державами. Важливу позицію у відносинах з сусідами посідає Румунія.
Відносини з Україною мають для Румунії «пріоритетний характер», що обумовлено рядом факторів:

· відносини України й Румунії мають глибоке історичне коріння і багатовікову історію, починаючи з Київської Русі.
· Румунія з Україною має достатньо велику довжину кордонів, яка становить 608 км;
· Наявність двосторонньої діаспори в Румунії і в Україні.
Історію україно-румунських відносин важко назвати безхмарною.
Причини явища мають глибоке історичне коріння, пов'язане з подіями 1918р., коли Румунія окупувала Бессарабію та Буковину, і вся дельта Дунаю виявилася під її юрисдикцією. А також подіями 1940-го р., коли ці території увійшли до складу СРСР. Крім того, у сучасній Румунії існують політичн ... Читати далі »

Категорії: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 3051 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 1.0/1 | Коментарі (0)

Питання налагодження ефективної взаємодії між українською спецслужбою та інституціями громадянського суспільства України перебувала у фокусі обговорень у часі ІІ-ї міжнародної конференції “Захист демократичних цінностей і дотримання прав людини у діяльності спецслужб”, що проводилася за сприяння СБУ, Національного інституту проблем міжнародної безпеки при РНБОУ, Женевського центру демократичного контролю над збройними силами та Офісу зв’язку НАТО в Україні.
Головним враженням, винесеним учасниками можна вважати гордість за існуючий рівень відкритості у відносинах між СБУ, журналістським середовищем та українською громадськістю. Власне, було відмічено, що після піку падіння довіри до спецслужби наприкінці 2008 року, настав період стабілізації, а після визволення екіпажу “Фаїни” почався помітний ріст авторитету. Нині навіть у правозахисників не існує суттєвих претензій до роботи служби.
На форумі лунало чимало ... Читати далі »
Категорії: Політика | Переглядів: 1311 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

На всіх етапах української державності на її соціально-економічний, політичний розвиток впливали інші держави, переважно сусідні. Так і сьогодні із здобуттям Україною політичної незалежності, впливи інших країн зберігаються. Важко сказати, негативне чи позитивне це явище. Сьогодні світ глобалізований і не можна говорити, що Україна одна така держава. Впливу зовнішніх чинників підлягають і доволі економічно та політично потужні країни, такі як Німеччина, Бразилія, Іспанія тощо. Можливо, можна сказати, що певний “імунітет” в цьому питанні мають найбільші світові країни: США, Росія та Китай. Та й вони не можуть повністю ігнорувати події, що відбуваються навколо, або зовнішню політику держав світу по відношенню до себе. Так і Україна. На сьогодні, тим паче, українська держава є здебільшого не суб’єктом, а об’єктом міжнародних відносин.
Тому визначення основних полюсів впливу на розвиток України їх позицій є, на наш п ... Читати далі »

Категорії: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 1693 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 8 9 10 11 12 »

Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz