"ДИПКОРПУС" суспільно-політичний часопис
Форма входу
Календар новин
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Поиск
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наш опрос
Оцените мой сайт
Загалом відповідей: 91
Розділи новин
Міжнародні відносини/Зовнішня політика України [41]
Політика [19]
Економіка [11]
Громадянське суспільство [22]
Державна/міжнародна безпека [9]
АНТИКРИЗА ! [3]
Геополітика [0]
Місцеве самоврядування [0]
Освіта [2]
Понеділок, 29.04.2024, 04:16
Головна » 2009 » Травень » 9 » Правозахисна діяльність як невід'ємна частина роботи громадської організації - приклад Ліги "ДИПКОРПУС"
Правозахисна діяльність як невід'ємна частина роботи громадської організації - приклад Ліги "ДИПКОРПУС"
20:43

Ліга політологів міжнародників "ДИПКОРПУС" від початку свого існування позиціонувала себе як корпоративна організація фахівців у сфері міжнародних відносин. Апріорно така постановка передбачає правозахисну діяльність. Визначальною особливістю положення Ліги "ДИПКОРПУС" було знаходження центру підготовки міжнародників не у столиці країни. Отже, молодь позбавлялася можливості "легких" контактів з численними іноземними дипломатами та відвідин тематичних заходів міжнародної тематики, що масового відбуваються, наприклад, у столиці та слугують чудовою базою практики.
Згодом, з розширенням пріоритетів роботи (від студентської організації у Маріупольському державному гуманітарному університету до всеукраїнського проекту), збільшився і перелік питань, яким переймалися учасники Ліги - легати.
Від початку організація почала боротьбу за сприяння професійному становленню молодих фахівців-міжнародників. Оскільки історія цієї престижної спеціальності достатньо нетривала, існує велика кількість освітніх технологій, що ще неадаптовані до умов спеціальності.
Наприклад, Міністерство освіти та науки проводить щорічно широкий спектр студентських наукових олімпіад  широкої тематики - від гідравліки до дитячих захворювань. Натомість, предметна олімпіада з надзвичайно важливих міжнародних відносин у нас відсутня. Годі й дивуватися, що про Україну кажуть ,як про державу без зовнішньої політики.
Ліга "ДИПКОРПУС" вирішила захищати права студентів неконфліктним шляхом - після звернень до Міносвіти та науки щодо потреб такої олімпіади, актив Ліги вирішив не сперечатися з позицією Міносвіти, а проводити відповідні конкурси власноруч.
Наслідком стало запровадження в Україні Відкритої весняної сесії з міжнародних відносин ім. Іоаніса Каподістрії. Учасники Ліги самі розробили систему завдань та змагань, що компенсує відсутність офіційної олімпіади з міжнародних відносин, водночас і найбільш близько відповідає інтересам та уподобанням молодих фахівців-міжнародників.
Тісним чином з розвитком спеціалістів прив’язана і справа розвитку української науки міжнародних відносин. Нажаль, на сьогодні реалії ж такими що україномовні міжнародники стикаються з майже виключно російсько чи англомовним переліком ресурсів у мережі Інтернет. Аби відстоювати право на доступ до матеріалів на українській мові, Ліга створила 2 інтернет-сайти - загальну інформаційну сторінку Ліги з відомостями про ,Лігу. її роботу, заходи. Також постав і суспільно-політичний інтернет-часопис "ДИПУОРПУС", на якому вільно розміщаються як тематичні наукові напрацювання. що раніше знаходили вихід лише у малотиражних наукових збірках, так і аналітичні статті чи коментарі подій міжнародного життя чи зовнішньополітичних ініціатив України. Усе означене ми вважаємо вдалим прикладом тематичного освоєння українського сегменту Інтернету задля доступу до інформації рідній мові.
Історія Ліги "ДИПКОРПУС" містить і інший приклади боротьби за якість підготовки майбутні дипломатів. Як відомо, цьогоріч всесвітня історія - базова для всіх спеціальностей, що пов’язані з суспільно-політичними науками - була виключення із обов’язкових предметів, за якими проводилося зовнішнє незалежне оцінювання.
Це аж ніяк не сприяло якості відбору кадрів для вступу на спеціальність "Міжнародні відносини", адже абітурієнт, що готує предмет "Всесвітня історія", навряд чи буде введений в оману стосовно сутності майбутніх професійних знань. У той самий час теперішні обов'язкові для тестування математика, чи мова не дають молодій людини достатнього уявлення про фах міжнародника, що сприятиме збільшенню "випадкових" вступів на престижну спеціальність.
Ліга "ДИПКОРПУС" одразу після оприлюднення реформістських ініціатив, зверталася до Міністерства освіти та науки та вказувала на недоцільність запровадження змін. Ці зауваження були передані до відповідної робочої групи. Ліга "ДИПКОРПУС" заохочувала долучатися до захисту "історичних тестувань" і широкі кола зацікавлених - від Міністерства закордонних справа, до керівників вищих навчальних закладів, що готують міжнародників.
Побутові потреби студентів-міжнародників також не йдуть з поля зору Ліги "ДИПУКОРПУС"  -так, Ліга долучилася до підготовки відомого проекту Закону України, що передбачає відстрочки у сплаті за навчання у ВНЗ для студентів.
Не викликає жодних заперечень аксіома про те, що лише гармонійна співпраця з владою та представницькими структурами може бути запорукою всебічного захисту інтересів легатів.  З цією метою Ліга на місці базування своєї штаб-квартири у Маріуполі входить до координаційної ради громадських організацій при відділі сім'ї та молоді виконавчого комітету міської ради. На цьому рівні вирішується широко коло питань - від фінансування окремих проектів до сприяння інвестиційному розвитку міста та поліпшенню його іміджу.
Іншою бажаною точкою докладання зусиль для "ДИПКОРПУСА" була участь у роботі Громадської ради при Міністерстві закордонних справ України. Для цієї структури участь організації, що має своїм центральним осередком не Київ - справа взагалі нечувана. Водночас, саме у цьому полягав основний виклик для громадянського суспільства: лише столичні громадські рухи мали змогу долучатися до дієвої співпраці з органами державної влади. Ліга "ДИПКОРПУС" пішла 2 шляхами - висуненням пропозицій про переведення засідань громадських рад у інтернет-формат, доступний по всій країні, або включенням уповноваженого представника у Києві до складу Ради. Остання формула, доречи, була вдало реалізована після 3 річної боротьби, вже після постання київського осередку організації.
Але на цьому шляху Лізі "ДИПКОРПУС" довелося продублювати боротьбу за місце у  Громадській Раді та Студентській (молодіжній ) раді при МЗС, що була створена за часів міністра Яценюка. Там мало місце недостатньо прозоре формування її складу та ведення роботи, проти чого разом з іншими представниками 3 сектора витупили легати "ДИПКОРПУСУ". Тоді мала місце інернет-кампанія та листування з міністерством що завершилася визнанням права Ліги на представництво у основному складі Громадської ради при МЗС.
Нарешті, у травні 2009 року мимохіть Ліга "ДИПКОРПУС" долучилася до правозахисної діяльності на міжнародному рівні - справа у тому, що до нам, як учасників Громадської ради при МЗС, с звернулися моряки судна "Фаїна", що е так давно перебувало у полоні сомалійських піратів, та їх близькі з проханням сприяти внесенню змін до міжнародних угод та норм, які б сприяли захисту прав моряків, що перебувають у полоні. У відповідь ми звернулися до народних депутатів, Кабміну та Президента, співпрацюємо с Бюро Ради Європи по вирішенню цього питання.
Таким чином можна зазначити, що правозахисна діяльність усіма гранями розкривається у роботі кожної громадської організації, яка не закриває очі на поточні проблеми та шукає шляхів докорінної зміни ситуації.

 
Ліга політологів-міжнародників “ДИПКОРПУС”
Світличний Микола Євдокимович,
експерт, оглядач інтернет-часопису “ДИПКОРПУС”
Категорія: Громадянське суспільство | Переглядів: 1464 | Додав: dipcorpus-info | Рейтинг: 0.0/0 |
Загалом коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz