"ДИПКОРПУС" суспільно-політичний часопис
Форма входу
Календар новин
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Поиск
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
Оцените мой сайт
Загалом відповідей: 91
Розділи новин
Міжнародні відносини/Зовнішня політика України [41]
Політика [19]
Економіка [11]
Громадянське суспільство [22]
Державна/міжнародна безпека [9]
АНТИКРИЗА ! [3]
Геополітика [0]
Місцеве самоврядування [0]
Освіта [2]
П`ятниця, 29.03.2024, 02:50
Головна » 2009 » Травень » 02

У часі економічної кризи Україна шукає інноваційні шляхи вирішення проблем. Криза мусить стати поштовхом для потужних інституціональних перетворень. Нарада з питань українсько-японського співробітництва у сфері технологій, що відбулася днями у Кабінеті міністрів України за участі українських урядовців та представників японських корпорацій “Мицубисі” та “Сумімото” пролила світло на подібні перспективи.
Юлія Тимошенко ще у березні у часі візиту до Країни сонця, що сходить, досягла домовленості про співпрацю у застосуванні енергозабезпечення і екологічно чистих технологій при реконструкції та модернізації теплозабезпечення України. Так, Україна передала Японії певну частину квот на викиди озоноруйнуючих речовин, а остання зобов’язалася надавати новітні технології у галузі енергетики.
Окрім того, співпраця з Японією може принести неабиякі досягнення.  Перспективи будівництва компактних економі ... Читати далі »

Категорії: Економіка | Переглядів: 1706 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (1)

Микита Юхимович Шаповал (М. Сріблястий) – член Української Центральної ради, генеральний секретар і міністр урядів Української Народної Республіки, доктор соціології та засновник Українського соціологічного інституту у Празі, талановитий публіцист, поет та літературний критик, справжній патріот Української державності.
Саме низка його друкованих виступів лягла в основу так званого «хатянства» – вельми помітного на той час радикального напряму української громадянсько-політичної та літературно-мистецької думки. У своїх публікаціях він поєднував ідею прилучення українського суспільства до модерної світової цивілізації із боротьбою проти етнографічно зацикленого українофільства та українського лібералізму. Водночас відстоюючи національний характер вітчизняної культури. Він ідейно спрямував рух української інтелігенції не лише до культурництва, а й до політичної боротьби.
З ... Читати далі »
Категорії: Політика | Переглядів: 2460 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

З часу перших проявів світової економічної кризи в України з’явився крилатий перефразований вислів “Криза у нас в головах”. На думку багатьох фахівців саме психологічне сприйняття умов та обставин кризи становить найбільшу небезпеку для українського суспільства.
Міжнародний інститут глибинної психології звернув увагу на ці проблеми, присвятивши антикризовій тематиці перший захід з низки подій у рамках Міжнародного симпозіуму “Вільні асоціації” – круглий стіл “Яку кризу ми переживаємо”.

Психологи прогнозують що теперішня стадія надмобілізації суспільства триватиме до 2010 року і повернення до минулого стану речей вже не буде.
У випадку відсутності яскравих ідей та еволюційних заходів, то аж до 2012 року зростатимуть алкоголізм та наркоманія. А ось стабілізація настане у 2013 році. Контроль над виробництвом та розподілом прибутків надзвичайно ускладниться.
Відновлення економіки почнеться близько 2015 року ... Читати далі »
Категорії: АНТИКРИЗА ! | Переглядів: 1700 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Сьогодні проблема розташування Чорноморського флоту Російської Федерації посідає зараз одне з найважливіших місць у зовнішній політиці України. По-перше вона є важливою через те, що можуть зіпсуватися відносини із нашим сусідом – Росією, по-друге, від цього може залежати ціна на енергоносії, адже джерела енергопостачання не диверсифіковані і прямують територією однієї країни – Росії.
Це означає, що Україна має сильну політичну і економічну залежність від Росії. Давайте розглянемо історію договорів та їх умови, що мали своїм наслідком узаконення розташування ЧФ РФ на території України. Адже флот залишився у Севастополі і після розпаду СРСР, а тому розташування його на території іншої держави треба було узгодити в нормативно-правових актах. Отже, з моменту становлення України як незалежної держави, переговори з питань перебування Чорноморського флоту на її території велися дуже актив ... Читати далі »
Категорії: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 5081 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Круглий стіл “Міжнародні антикризові заходи і українські рішення” згуртував низку вітчизняних та закордонних фахівців у сфері гуманітарних та соціальних наук задля початку компетентного діалогу над шляхами імплементації світових антикризових наробок для України.
Причинами, що ускладнюють перебіг кризи для України є її характеристика як напівпереферійної держави з профілем постачальника сировини; значне переважання чорної металургії у промисловості; залежність економіки від зовнішнього фінансування на внутрішнє споживаня; до 15 млрд. долл. На рік вносили гастарбайтери. Це спричинило нестабільність в Україні при початку кризи на Заході. Прибутки населення переважали доходи, що давала економіка – розрив між продуктивністю праці та доходами.
Неефективність держапарату та відсутність розвиненого громадянського суспільства додали свій внесок у нестабільінсть. Економіку потужно руйнувала з середини найгірша податко ... Читати далі »
Категорії: АНТИКРИЗА ! | Переглядів: 1651 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

У сучасній зовнішньополітичній доктрині України пріоритетними напрямками її зовнішньої політики визначаються відносини із сусідніми державами. Важливу позицію у відносинах з сусідами посідає Румунія.
Відносини з Україною мають для Румунії «пріоритетний характер», що обумовлено рядом факторів:

· відносини України й Румунії мають глибоке історичне коріння і багатовікову історію, починаючи з Київської Русі.
· Румунія з Україною має достатньо велику довжину кордонів, яка становить 608 км;
· Наявність двосторонньої діаспори в Румунії і в Україні.
Історію україно-румунських відносин важко назвати безхмарною.
Причини явища мають глибоке історичне коріння, пов'язане з подіями 1918р., коли Румунія окупувала Бессарабію та Буковину, і вся дельта Дунаю виявилася під її юрисдикцією. А також подіями 1940-го р., коли ці території увійшли до складу СРСР. Крім того, у сучасній Румунії існують політичн ... Читати далі »

Категорії: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 3044 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 1.0/1 | Коментарі (0)

Питання налагодження ефективної взаємодії між українською спецслужбою та інституціями громадянського суспільства України перебувала у фокусі обговорень у часі ІІ-ї міжнародної конференції “Захист демократичних цінностей і дотримання прав людини у діяльності спецслужб”, що проводилася за сприяння СБУ, Національного інституту проблем міжнародної безпеки при РНБОУ, Женевського центру демократичного контролю над збройними силами та Офісу зв’язку НАТО в Україні.
Головним враженням, винесеним учасниками можна вважати гордість за існуючий рівень відкритості у відносинах між СБУ, журналістським середовищем та українською громадськістю. Власне, було відмічено, що після піку падіння довіри до спецслужби наприкінці 2008 року, настав період стабілізації, а після визволення екіпажу “Фаїни” почався помітний ріст авторитету. Нині навіть у правозахисників не існує суттєвих претензій до роботи служби.
На форумі лунало чимало ... Читати далі »
Категорії: Політика | Переглядів: 1306 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

На всіх етапах української державності на її соціально-економічний, політичний розвиток впливали інші держави, переважно сусідні. Так і сьогодні із здобуттям Україною політичної незалежності, впливи інших країн зберігаються. Важко сказати, негативне чи позитивне це явище. Сьогодні світ глобалізований і не можна говорити, що Україна одна така держава. Впливу зовнішніх чинників підлягають і доволі економічно та політично потужні країни, такі як Німеччина, Бразилія, Іспанія тощо. Можливо, можна сказати, що певний “імунітет” в цьому питанні мають найбільші світові країни: США, Росія та Китай. Та й вони не можуть повністю ігнорувати події, що відбуваються навколо, або зовнішню політику держав світу по відношенню до себе. Так і Україна. На сьогодні, тим паче, українська держава є здебільшого не суб’єктом, а об’єктом міжнародних відносин.
Тому визначення основних полюсів впливу на розвиток України їх позицій є, на наш п ... Читати далі »

Категорії: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 1685 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Не залишає байдужим українське експертне середовище питання взаємодії України та Росії в часі світової економічної кризи – круглий стіл “Росія та Україна: влада та суспільство в період економічної кризи” був покликаний дати відповідь на такі питання.
Загальною думкою українських та російських експертів стали висновки про відсутність ключової різниці від причинами кризи та стану справ для обох держав.
Україна має перманентно кризовий стан через проблеми у взаємодії гілок влади та владних спільнот – і ц дає нам переваги у швидкості перебудови та самоорганізації влади та суспільства до нових умов. Росія увійшла пізніше за часом у стан кризи – це пояснює більші кількісні показники втрат України, проте тісніша інтеграція із Заходом може дат швидші перспективи росту при стабілізації зовнішніх ринків.
Швидкість розвитку кризи в Росії набагато швидша – у жовтні могла бут абсолютна банківська катастрофа. Експертів ... Читати далі »
Категорії: Економіка | Переглядів: 1615 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

«День Европы» - это праздник, связанный с рождением Европейского Союза, праздник, появление которого свидетельствует о первом шаге на пути к миру, стабильности и процветанию Европы в целом.
«Дни Европы» представляют собой уникальный и прогрессивный проект современности, фестиваль народов и языков, карусель конкурсов и концертов, феерия подарков и, конечно же, море улыбок.
«Дни Европы» - это уникальная возможность всего за один день совершить увлекательный экскурс по всем странам Европы, почувствовать себя настоящим европейцем и ощутить на себе всю самобытность культуры и традиций, столь отдаленных от нас народов. Более того, для каждого из нас это возможность познакомится с интересными людьми, наладить новые связи и знакомства. Таким образом, не трудно заметить, что одним из наиболее характерных направлений фестиваля по существу является именно укрепление взаимопонимания и дружбы между ... Читати далі »
Категорії: Громадянське суспільство | Переглядів: 1728 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Німеччина посилено переймається справами позиціонування як краю науки. Розповсюдження німецьких набутків в освіті, знань та стандартів виведено у пріоритетні сфери зовнішніх зв’язків країни.
Для України існує кілька сфер науки, де така взаємодія була б максимально взаємовигідною. Наприклад, машинобудування – з огляду на історичний промисловий спадок та перспективи розвитку цієї галузі.
Реальним вираженям таких контактів стала взаємодія НТУУ “КПІ” та університету Отто-фон-Геріке (м. Магдебург). У рамках діяльності спільного факультету машинобудування цих ВНЗ відбувся перший випуск магістрів спеціальності. Лише 5 щасливчиків з 19 дісталися заповітної мети – захисту проекту та омріяного диплому.
Важливим є постійний моніторинг потреб промислових компаній України та Німеччини з метою спеціальної підготовки інженерів-фахівців для фірм.
 
Світличний Микола Євдокимович ... Читати далі »
Категорії: Економіка | Переглядів: 1500 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Сімнадцять років тому Україна здобула свою незалежність, і близько п’ятнадцять з них веде активну співпрацю з Північноатлантичним альянсом. Проте, навіть через стільки років ми ще не є членами НАТО. За цей час питання євроатлантичної інтеграції набуло особливої ваги і трансформувалось у комплексну проблему українського суспільства, яка потребує неодмінного вирішення.
Питання євроатлантичної інтеграції є непростою та суперечливою темою для української політики. Попри тверді обіцянки політичних сил сприяти інтеграції до НАТО, за останні роки цей процес швидше загальмувався.
Так, вище керівництво України неодноразово проголошувало курс на Захід. В даному контексті мова іде про НАТО. Хоча говорити саме про «прагнення» важко, так як в залежності від зміни правлячої верхівки, отримуємо кожного разу «щось нове».
 Та ситуація, яку маємо сьогодні, вимагає покращення. Відсутність консенсусу політичних еліт навко ... Читати далі »

Категорії: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 1578 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Під час засідання круглого столу провідних політиків та економістів за участі Олександра Кваснєвського, Григорія Немирі, Арсенія Яценюка, інших впливових експертів відбулася презентація рекомендацій щодо впровадження економічних та інституціональних реформ в Україні.
Рекомендації розроблені аналітично-дорадчим центром “Блакитної стрічки” – співфінансованого ЄС та ПРООН (
www.brc.undp.org.ua ). Цей центр функціонує від 2005 року. За платформу його діяльності взято Три звіти Комісії блакитної стрічки, Програму Уряду та План дій Україна-ЄС. Вона спрямована на мобілізацію потенціалу та єднання зусиль широкого кола національних та міжнародних партнерів для підтримки ринкових реформ та людського розвитку в Україні.
Рекомендації-2009 стосуються боротьби з корупцією, приватизації, вдосконалення управління держвласністю, корпоративного законод ... Читати далі »
Категорії: Економіка | Переглядів: 1562 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Географічне розташування Каспійського регіону, що знаходиться у Центральній Азії, дозволяє забезпечити комплекс транспортних і торгових шляхів Європа-Азія і Північ-Південь.
Актуальність даної проблеми полягає у тому, що за останні роки Каспійський басейн перетворився на один з найважливіших регіональних вузлів міжнародних проблем, в якому одночасно перетинаються геополітичні, економічні, а також військово-стратегічні інтереси провідних країн світу.
Постійно зростаюча увага США і їх союзників до цієї зони пов'язана з тим, що тут знаходиться найважливіший перетин світових енергетичних і товарних комунікацій у рамках найкоротших торгових шляхів Європа-Азія і Північ-Південь. Величезні природні ресурси, вигідне геостратегічне розташування і готовність місцевої еліти до проведення поступових реформ зробили республіки Закавказзя і Середньої Азії одним з ... Читати далі »
Категорії: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 1659 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Актуальність спільних пошуків елітами України та Росії виходу з економічної кризи добре усвідомлюється та перебуває у центрі усіх останніх контактів на вищому рівні. Надзвичайно ефективною виявляє себе тут парламентська дипломатія, яка набагато більш безпосередньо дає можливість узгоджувати інтереси політичних та бізнесових еліт обох держав.
Саме такі спільні інтереси шукали представники депутатського корпусу в часі міжнародної конференції “Спільні інтереси України та Росії у розширенні співробітництва. Стратегії виходу з кризи”.

Парламентарі ознайомили один одного з наслідками впливу кризи на їх країни а потому перейшли до розгляду застосовуваних заходів для виходу з кризи. Причому увага була звернена на вектори двосторонньої співпраці з цією метою.
Ключовими висновками можемо вважати узгодження позицій щодо необхідності закладення у довгострокову економічну стратегію двох держав взаємодії у пріоритетних ... Читати далі »
Категорії: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 1667 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

На сучасному етапі особливого значення набувають ті наукові дослідження, результати яких можна використати в державотворчій практиці. Взаємодія влади і різних соціальних груп завжди відносились до актуальних проблем сучасного життя. Українське суспільство на протязі останніх п’ятнадцяті років перебуває у глибоких динамічних перетвореннях.
Студентство першим реагує на ці зміни та у свій бік стають індикатором суспільно-політичних процесів у нашій країні, що надає студентам більше значущу роль у сучасних умовах. Студентство по-перше, за для більш ефективного впливу на громадське життя намагається згуртуватися у об’єднання та різнопланові спілки, по-друге, саме держава проводить так звану молодіжну політику, на меті якої стає створення необхідних суспільно-економічних, політико-правових, організаційних умов та гарантій для суспільного становлення, як окремої молодої людини, так і всьо ... Читати далі »
Категорії: Громадянське суспільство | Переглядів: 4083 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 4.0/1 | Коментарі (0)

27 та 28 квітня 2009 року у київському готелі «Братислава» відбулась міжнародна конференція "Додаткові можливості "Східного Партнерства" для європейської інтеграції України і східних партнерів".  Учасники конференції мали можливість послухати доповіді представників з таких країн як Україна, Вірменія, Польща, Азербайджан, Молдова, Чеська Республіка та Швеція. Питання обговорювались в різних сесійних засіданнях. Головою кожного засідання призначався представник з іншої країни.
Робочі мови конференції: українська, російська та англійська.
Україна проходить надзвичайно складний період на шляху свого розвитку. Політичне економічне, соціальне…так хотілось би сказати процвітання та  піднесення, але, на жаль, факти залишаються фактами. Криза, яка охопила всі сфери життя нашої держави тільки прогресує. Згадується один анекдот: «Летить «криза» над США…каже: «Як же ш гарно я тут попрацювала…далі пролітає над ... Читати далі »
Переглядів: 1980 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)


Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz