"ДИПКОРПУС" суспільно-політичний часопис
Форма входу
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Поиск
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
Оцените мой сайт
Загалом відповідей: 91
Розділи новин
Міжнародні відносини/Зовнішня політика України [41]
Політика [19]
Економіка [11]
Громадянське суспільство [22]
Державна/міжнародна безпека [9]
АНТИКРИЗА ! [3]
Геополітика [0]
Місцеве самоврядування [0]
Освіта [2]
Середа, 01.05.2024, 03:45
Головна » Міжнародні відносини/Зовнішня політика України

  Шварева Анна Владимировна Лига "ДИПКОРПУС", нач. отдела безопасности и трансатлантического сотрудничества (dipcorpus-mdgu@ukr.net), исполнительный редактор журнала "ДИПКОРПУС"

Важным направлением реформирования сектора безопасности Украины является формирование демократической институциональной и правовой культуры его функционирования, весомым фактором которого является вопрос профессиональной этики. Согласно Рекомендации 1713 (2005) Парламентской Ассамблеи Совета Европы и решения Совета национальной безопасности и обороны Украины украинскими специалистами с привлечением иностранных экспертов на современном этапе прорабатывается проект Кодекса разведывательной этики.< ... Читати далі »

Категорії: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 1610 | Дата: 25.03.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Ь  Артамонов Сергей, легат Ліги політологів-міжнародників "ДИПКОРПУС"
    Однією з провідних тенденцій сучасного розвитку є процес глобалізації, під впливом якої відбувається трансформація всіх сторін життя сучасного суспільства, в тому числі і системи міжнародних відносин. У цих умовах надзвичайно актуальним стало питання про ефективність механізмів забезпечення національної безпеки. До них, в першу чергу, необхідно віднести застосування політики нейтралітету. Широко відомо, що нейтральний статус в Європі м ... Читати далі »
Категорії: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 3500 | Дата: 21.03.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Константинова В.А. Становление Ирана как нефтегазового государства: проблемы периодизации и взаимосвязей этого процесса с тенденциями развития мировой политики.
Исламская Республика Иран является крупнейшим государством Ближневосточного региона, которая играет важную роль в международных и региональных отношениях. В нынешней международной обстановке, которая обусловлена воздействием огромного количества факторов, мировая общественность отдает себе отчет о стратегическом значении ИРИ.
С учетом всего комплекса интересов следует отметить, что Иран занимает важное географическое и стратегическое положение в связи с наличием на его территории значительных запасов нефти и газа, что делает Иран одним из самых перспективных поставщиков и транспортеров нефтегазоносного продукта. Иран является членом Организации стран-экспортеров нефти (ОПЕК) и по объему производства сырой нефти в рамках этой организации занимает второ ... Читати далі »

Категорії: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 2153 | Дата: 02.02.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

14 жовтня 2009 року у Верховній Раді України відбулись парламентські слухання на тему „Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці” за участю народних депутатів України, керівників центральних органів виконавчої влади, представників дипломатичного корпусу, посли України в державах, де проживають найбільш чисельні українські громади, представники закордонних українських громадських організацій, духовенства, молодіжних громадських організацій та засобів масової інформації.
Лігу політологів-міжнародників "ДИПКОРПУС" на слуханнях представляли: виконавчий секретар Ліги Олена Іванців, голови департаментів та відділів Ліги Тетяна Касьян, Світлана Доценко, Роман Добровольський, В’ячеслав Гілязов, а також спеціалісти департаменту з питань європейської інтеграці ... Читати далі »
Категорії: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 1402 | Дата: 20.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

На этой неделе атмосферу в Украине существенно согрели 2 события - неожиданная оттепель и праздник загадочной Малайзии, в который превратился визит в Украину министра туризма этой страны, Дато Сэре Др. Энг Йен Йен, кстати, едва ли не самой успешной малазийской женщины-политика.
Киев стал третьим в СНГ (после России и Казахстана) площадкой экспериментальной формы дипломатии - государственно-народной, которая удачно соединила общение представителей правительственных и бизнес-кругов Малайзии с украинскими бизнесменами и журналистами.
Наверное, все мы запомнили из уроков географии в школе не только о существовании Малой Азии на другом берегу Черного моря, но и о таинственной Малайзии где-то юго-восточнее. Малазийцы в данный момент уверенно преодолевают эти расстояния бла ... Читати далі »

Категорії: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 1388 | Дата: 10.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Сьогодні проблема розташування Чорноморського флоту Російської Федерації посідає зараз одне з найважливіших місць у зовнішній політиці України. По-перше вона є важливою через те, що можуть зіпсуватися відносини із нашим сусідом – Росією, по-друге, від цього може залежати ціна на енергоносії, адже джерела енергопостачання не диверсифіковані і прямують територією однієї країни – Росії.
Це означає, що Україна має сильну політичну і економічну залежність від Росії. Давайте розглянемо історію договорів та їх умови, що мали своїм наслідком узаконення розташування ЧФ РФ на території України. Адже флот залишився у Севастополі і після розпаду СРСР, а тому розташування його на території іншої держави треба було узгодити в нормативно-правових актах. Отже, з моменту становлення України як незалежної держави, переговори з питань перебування Чорноморського флоту на її території велися дуже актив ... Читати далі »
Категорії: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 5088 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

У сучасній зовнішньополітичній доктрині України пріоритетними напрямками її зовнішньої політики визначаються відносини із сусідніми державами. Важливу позицію у відносинах з сусідами посідає Румунія.
Відносини з Україною мають для Румунії «пріоритетний характер», що обумовлено рядом факторів:

· відносини України й Румунії мають глибоке історичне коріння і багатовікову історію, починаючи з Київської Русі.
· Румунія з Україною має достатньо велику довжину кордонів, яка становить 608 км;
· Наявність двосторонньої діаспори в Румунії і в Україні.
Історію україно-румунських відносин важко назвати безхмарною.
Причини явища мають глибоке історичне коріння, пов'язане з подіями 1918р., коли Румунія окупувала Бессарабію та Буковину, і вся дельта Дунаю виявилася під її юрисдикцією. А також подіями 1940-го р., коли ці території увійшли до складу СРСР. Крім того, у сучасній Румунії існують політичн ... Читати далі »

Категорії: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 3051 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 1.0/1 | Коментарі (0)

На всіх етапах української державності на її соціально-економічний, політичний розвиток впливали інші держави, переважно сусідні. Так і сьогодні із здобуттям Україною політичної незалежності, впливи інших країн зберігаються. Важко сказати, негативне чи позитивне це явище. Сьогодні світ глобалізований і не можна говорити, що Україна одна така держава. Впливу зовнішніх чинників підлягають і доволі економічно та політично потужні країни, такі як Німеччина, Бразилія, Іспанія тощо. Можливо, можна сказати, що певний “імунітет” в цьому питанні мають найбільші світові країни: США, Росія та Китай. Та й вони не можуть повністю ігнорувати події, що відбуваються навколо, або зовнішню політику держав світу по відношенню до себе. Так і Україна. На сьогодні, тим паче, українська держава є здебільшого не суб’єктом, а об’єктом міжнародних відносин.
Тому визначення основних полюсів впливу на розвиток України їх позицій є, на наш п ... Читати далі »

Категорії: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 1693 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Сімнадцять років тому Україна здобула свою незалежність, і близько п’ятнадцять з них веде активну співпрацю з Північноатлантичним альянсом. Проте, навіть через стільки років ми ще не є членами НАТО. За цей час питання євроатлантичної інтеграції набуло особливої ваги і трансформувалось у комплексну проблему українського суспільства, яка потребує неодмінного вирішення.
Питання євроатлантичної інтеграції є непростою та суперечливою темою для української політики. Попри тверді обіцянки політичних сил сприяти інтеграції до НАТО, за останні роки цей процес швидше загальмувався.
Так, вище керівництво України неодноразово проголошувало курс на Захід. В даному контексті мова іде про НАТО. Хоча говорити саме про «прагнення» важко, так як в залежності від зміни правлячої верхівки, отримуємо кожного разу «щось нове».
 Та ситуація, яку маємо сьогодні, вимагає покращення. Відсутність консенсусу політичних еліт навко ... Читати далі »

Категорії: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 1583 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Географічне розташування Каспійського регіону, що знаходиться у Центральній Азії, дозволяє забезпечити комплекс транспортних і торгових шляхів Європа-Азія і Північ-Південь.
Актуальність даної проблеми полягає у тому, що за останні роки Каспійський басейн перетворився на один з найважливіших регіональних вузлів міжнародних проблем, в якому одночасно перетинаються геополітичні, економічні, а також військово-стратегічні інтереси провідних країн світу.
Постійно зростаюча увага США і їх союзників до цієї зони пов'язана з тим, що тут знаходиться найважливіший перетин світових енергетичних і товарних комунікацій у рамках найкоротших торгових шляхів Європа-Азія і Північ-Південь. Величезні природні ресурси, вигідне геостратегічне розташування і готовність місцевої еліти до проведення поступових реформ зробили республіки Закавказзя і Середньої Азії одним з ... Читати далі »
Категорії: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 1665 | Дата: 02.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 »

Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz