"ДИПКОРПУС" суспільно-політичний часопис
Форма входу
Календар новин
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Поиск
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наш опрос
Оцените мой сайт
Загалом відповідей: 91
Розділи новин
Міжнародні відносини/Зовнішня політика України [41]
Політика [19]
Економіка [11]
Громадянське суспільство [22]
Державна/міжнародна безпека [9]
АНТИКРИЗА ! [3]
Геополітика [0]
Місцеве самоврядування [0]
Освіта [2]
Неділя, 28.04.2024, 19:31
Головна » 2010 » Вересень » 9 » РЕФОРМУВАННЯ СЕКТОРУ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ УКРАЇНИ: КУДИ ТРИМАЄ КУРС НОВА ВЛАДА
РЕФОРМУВАННЯ СЕКТОРУ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ УКРАЇНИ: КУДИ ТРИМАЄ КУРС НОВА ВЛАДА
15:55
Руслан Пейтер, експерт у сфері міжнародних відносин та безпеки
Зміна влади у кожній країні зазвичай впливає на всі сфери буття. Особливу увагу слід звертати на реформування наріжних сфер державотворення, наприклад, сектор безпеки та оборони.
26 травня 2010 року під спільним головуванням Першого заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Степана Гавриша та заступника Генерального секретаря НАТО з питань оборонної політики та планування Іржі Шедіві розпочалося восьме засідання Спільної робочої групи Україна-НАТО з питань воєнної реформи (СРГ ВР) високого рівня.
Під час засідання планується розглядалася низка актуальних питань співробітництва Україна-НАТО у сфері реформування вітчизняного сектору безпеки та оборони, вдосконалення міжвідомчої координації процесу реформування структур цього сектору, а також підвищення ролі СРГ ВР в імплементації Річних національних програм України.
В рамках засідання СРГ ВР, також відбудеться круглий стіл Мережі партнерства Україна-НАТО з підвищення обізнаності громадянського суспільства, на якому представниками неурядових організацій та експертного середовища обговорили пріоритети реформування сектору безпеки і оборони України та оборонного співробітництва.
Хотілося б розглянути бачення ключових питання реформування з точки зору провідних профільних відомств: Міністерства оборони, Ради національної безпеки і оборони, Служби безпеки України.
Перший заступник Міністра оборони Валерій Іващенко серед таких напрямків вважає подальший повноцінний розвиток співробітництва з НАТО, наближення до стандартів Альянсу в усій повноті показників вітчизняних збройних сил. Отже, ні в кого не має надалі виникати натяків на перегляд співробітництва України з Північно-Атлантичним Блоком. Понад те, за словами Першого замміністра, з приходом на посаду президента Віктора Януковича, процеси уніфікації стандартів інтенсифікувалися.
Незважаючи на наявні проблеми з фінансуванням видатків на Міністерство оборони, триває підготовка до переходу на контракту армію, проходить модернізація техніки. Жваве зацікавлення викликає і інформація про підготовку Стратегічного оборонного бюлетеня - стратегії реформування українського війська до 2025 року, яке проходить при плідній співпраці з колегами з НАТО.
Пріоритети розвитку оборонної політки, озвучені вустами заступника Секретаря РНБО сконцентрувалися на боротьбі з сучасним морським піратством. РНБО, зокрема, ратує за тіснішу кооперацію з Євросоюзом та НАТО в програмах патрулювання небезпечних акваторій. Водночас, відчувається, що РНБО прагнуло б розширити сферу власної реальної компетенції, адже неодноразово акценти робилися на потребі посилення взаємодії Ради з рештою компетентних структур та органів.
Служба безпеки України також підтримує ідею налагодження потужної кооперації між СБУ, РНБО,Міноборони та Комітетом Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони. Це потрібно, в першу чергу, для оперативного обміну інформацією, що становить важливість для запобігання загрозам суспільству та державності України.
Водночас, СБУ пропонує скерувати державні зусилля та ресурси на посилення роботи контррозвідувальної служби задля захисту інформації у сфері економічної політики, військового комплексу та розробок і технологій ядерного комплексу.
Як не тривіально, однією із загроз національній безпеці та обороні з погляду заступника Голови Служби безпеки є .. корупція у вітчизняних владних структурах.
Що ж, ключові напрямки посиленого моніторингу задекларовані, суперечливих моментів не виявлено. Справа нині за встановленням злагодженої взаємодії всіх відповідальних структур з метою гарантування безпеки громадян України та держави
в цілому. З точки ж зору громадськості можна позитивно відгукнутися про достатню відкритість висвітлення теперішньою владою власних міркувань та планів з позицій реформування сектору безпеки. Проте, важливо не зменшувати інтерес до згаданої проблематики, адже свідома позиція громадянського суспільства у сфері безпеки і оборони, як і повсюди є потужним стимулом якісної роботи чиновників та службовців.
Категорія: Державна/міжнародна безпека | Переглядів: 1766 | Додав: dipcorpus-info | Рейтинг: 5.0/2 |
Загалом коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz