"ДИПКОРПУС" суспільно-політичний часопис
Форма входу
Календар новин
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Поиск
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наш опрос
Оцените мой сайт
Загалом відповідей: 91
Розділи новин
Міжнародні відносини/Зовнішня політика України [41]
Політика [19]
Економіка [11]
Громадянське суспільство [22]
Державна/міжнародна безпека [9]
АНТИКРИЗА ! [3]
Геополітика [0]
Місцеве самоврядування [0]
Освіта [2]
Неділя, 05.05.2024, 18:02
Головна » 2010 » Травень » 26 » Проект: «Проблема трудової еміграції української молоді»
Проект: «Проблема трудової еміграції української молоді»
23:20

     Злата Бойко, спец. Інформаційного департаменту "ДИПКОРПУС"   Блок 1. Теорія, статистика

Еміграції молоді, тобто населення у віці від 14 до 35 років, в Україні особливо актуальна в наш час, тому що сьогодні за кордоном працює велика кількість молодих українців, які залишають Україну в пошуках кращих робочих місць, пов'язуючи негативний імідж країни зі своїми власними перспективами в ній - професійними, кар'єрними, культурними, освітніми.

Причини масового відтоку молодого населення з України різні. В основному їх прийнято пояснювати складнощами працевлаштування та низьким рівнем матеріального становища в містах України. Загалом можна виділити кулька етапів еміграції молоді, залежно від причин, які до цього спонукають. Так, на початку 90-х до виїзду на заробітки закордон молодь штовхала відсутність робочих місць, тобто зупинка підприємств, затримки заробітної плати, масове безробіття. То сьогодні вже немає проблеми відсутності робочих місці, основними причинами є бажання підвищити свій рівень життя, отримання більш високої заробітної плати, пошук можливостей професійної самореалізації. Однак, дослідження свідчать, що економічні причини вказують лише 5% молодого населення, решта на підсвідомому рівні пов'язують своє благополуччя з іміджем власного міста або країни. Тобто негативний імідж міста проектується його мешканцями на свої власні перспективи в ньому.

Найбільш схильні до міграції українці у віці від 18 до 29 років. Інтерес представляють дані з аналізу найбільш популярних напрямків еміграції, так найбільше число молодих українців прямує до країн Європи, потім йде Азія, Америка і на останньому місці Африка. Якщо розглядати окремо Європу, то серед молоді лідирує Росія, потім Італія, на третьому місці Іспанія, на четвертому Португалія  і потім Греція.

Мета з якою емігрую молодь є різною, це і туризм, відпочинок, пошук кращих умов життя, нової роботи. Але найбільш масовою є  еміграція з метою заробітку. Сьогодні неухильно зростає число працюючої молоді за кордоном. Якщо в 2006 році за кордоном працювала четверта частина молоді (25%), яка виїжджала на протязі останніх 2-3 років, то  2009 році - її частина збільшилася до 29%.  Слід прослідкувати «найбільш популярні» спеціальності серед молоді.  Так, 47% молодих людей, які працювали за кордоном на протязі останніх декількох років, були задіяні в сфері будівельних робіт, 19% - виконували сільськогосподарські роботи, 12% - зайняті в торгівлі. Домашніми роботами займалися 10% респондентів, 8% доглядали за літніми людьми, дітьми. Надавали послуги у сфері розваг і дозвілля 2% молодих українців. Але, викликає занепокоєння той факт, що, молоді люди, що отримали вищу освіту за кошти бюджету України, які мають високі професійні навички, виїжджають працювати за кардон, причому реалізують знання по отриманій у нашій крані спеціальності.

Активізація трудових міграційних процесів - це тенденція розвитку ринкових економік і глобалізаційних процесів. До позитивних аспектів трудової міграції слід віднести те, що вона сприяє підвищенню життєвого рівня і уникнення бідності, розвитку професійних здібностей. Але з іншого боку, трудові мігранти, особливо нелегальні (за оцінками експертів це близько 85% українських молодих людей) страждають від правової та соціальної незахищеності, піддають ризику своє життя, стають жертвами торгівлі людьми, сексуальної експлуатації, залучаються до протиправної діяльності.

«Картинки – счастливой семьи и семьи, где нет отца или матери, нарисованные детской рукой.»

 

Щорічно тисячі молодих людей виїжджають за кордон. Серед пострадянських країн Україна - найбільший донор трудових мігрантів. 60% з них - це молоді вчителі, лікарі, інженери. Це переважно високоосвічені люди, які прагнуть бути потрібними, які прагнуть, щоб їх знання та досвід оцінили належним чином.

Ми опитали 200 молодих мешканців Маріуполя, тобто населення у віці від 18 до 27 років. Відповіді, отримані нами – сумна перспектива для нашого міста. 70 % - хочуть виїхати закордон на постійне місце проживання, і лише 30 – не хочуть. Найбільш популярними серед молоді Маріуполя виявились – Італія, Греція, Франція, Великобританія, Німеччина, Америка. Серед цілей – на першому місці стоїть заробіток,  далі навчання, туризм, а більшість дівчат мріють вийти заміж за багато іноземця. 40 % респондентів планують закордоном займатися приватним підприємством, 25% - працювати у сфері розваг та відпочинку, 10 %  молоді - доглядати за дітьми та літніми людьми, 10%  - працювати у сфері торгівлі, сільське господарство, домашні роботи та будівництво  вибрали відповідно по 5 відсотків респондентів. Але найбільш лякає той факт, що 60% молодих людей, що мріють виїхати закордон навіть не мають уявлення, про те, які запобіжні заходи треба вжити, перед виїздом. Ми сподіваємось, що цей фільм виправить цю ситуацію та допоможе молоді, правильно спланувати свій від’їзд, без загрози для власного життя.

 





Категорія: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 2331 | Додав: dipcorpus-info | Рейтинг: 0.0/0 |
Загалом коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz