"ДИПКОРПУС" суспільно-політичний часопис
Форма входу
Календар новин
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Поиск
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наш опрос
Оцените мой сайт
Загалом відповідей: 91
Розділи новин
Міжнародні відносини/Зовнішня політика України [41]
Політика [19]
Економіка [11]
Громадянське суспільство [22]
Державна/міжнародна безпека [9]
АНТИКРИЗА ! [3]
Геополітика [0]
Місцеве самоврядування [0]
Освіта [2]
Понеділок, 06.05.2024, 00:22
Головна » 2010 » Вересень » 10 » Проблема трудової еміграції української молоді
Проблема трудової еміграції української молоді
17:24
Бойко З.О., експерт Ліги політологів-міжнародників "ДИПКОРПУС"
Методичні матеріали  Громадянської кампанії «Знай свої права – захисти своє життя закордоном» та навчально-просвітницького фільму "Місце призначення".
 Блок 1. Теорія, статистика
Еміграції молоді, тобто населення у віці від 14 до 35 років, в Україні особливо актуальна в наш час, тому що сьогодні за кордоном працює велика кількість молодих українців, які залишають Україну в пошуках кращих робочих місць, пов'язуючи негативний імідж країни зі своїми власними перспективами в ній - професійними, кар'єрними, культурними, освітніми.
Причини масового відтоку молодого населення з України різні. В основному їх прийнято пояснювати складнощами працевлаштування та низьким рівнем матеріального становища в містах України. Загалом можна виділити кулька етапів еміграції молоді, залежно від причин, які до цього спонукають.Так, на початку 90-х до виїзду на заробітки закордон молодь штовхала відсутність робочих місць, тобто зупинка підприємств, затримки заробітної плати, масове безробіття. То сьогодні вже немає проблеми відсутності робочих місці, основними причинами є бажання підвищити свій рівень життя, отримання більш високої заробітної плати, пошук можливостей професійної самореалізації. Однак, дослідження свідчать, що економічні причини вказують лише 5% молодого населення, решта на підсвідомому рівні пов'язують своє благополуччя з іміджем власного міста або країни. Тобто негативний імідж міста проектується йогомешканцями на свої власні перспективи в ньому.
Найбільш схильні до міграції українці у віці від 18 до 29 років. Інтерес представляють дані з аналізу найбільш популярних напрямків еміграції, так найбільше число молодих українців прямує до країн Європи, потім йде Азія, Америка і на останньому місці Африка. Якщо розглядати окремо Європу, то серед молоді лідирує Росія, потім Італія, на третьому місці Іспанія, на четвертому Португалія і потім Греція.
Мета з якою емігрую молодь є різною, це і туризм, відпочинок, пошук кращих умов життя, нової роботи. Але найбільш масовою є еміграція з метою заробітку. Сьогодні неухильно зростає число працюючої молоді за кордоном. Якщо в 2006 році за кордоном працювала четверта частина молоді (25%), яка виїжджала на протязі останніх 2-3 років, то 2009 році - її частина збільшилася до 29%. Слід прослідкувати «найбільш популярні» спеціальності серед молоді. Так, 47% молодих людей, які працювали за кордоном на протязі останніх декількох років, були задіяні в сфері будівельних робіт, 19% - виконували сільськогосподарські роботи, 12% - зайняті в торгівлі. Домашніми роботами займалися 10% респондентів, 8% доглядали за літніми людьми, дітьми. Надавали послуги у сфері розваг і дозвілля 2% молодих українців. Але, викликає занепокоєння той факт, що, молоді люди, що отримали вищу освіту за кошти бюджету України, які мають високі професійні навички, виїжджають працювати за кардон, причому реалізують знання по отриманій у нашій крані спеціальності.
Активізація трудових міграційних процесів - це тенденція розвитку ринкових економік і глобалізаційних процесів. До позитивних аспектів трудової міграції слід віднести те, що вона сприяє підвищенню життєвого рівня і уникнення бідності, розвитку професійних здібностей. Але з іншого боку, трудові мігранти, особливо нелегальні (за оцінками експертів це близько 85% українських молодих людей) страждають від правової та соціальної незахищеності, піддають ризику своє життя, стають жертвами торгівлі людьми, сексуальної експлуатації, залучаються до протиправної діяльності.
Щорічно тисячі молодих людей виїжджають за кордон. Серед пострадянських країн Україна - найбільший донор трудових мігрантів. 60% з них - це молоді вчителі, лікарі, інженери. Це переважно високоосвічені люди, які прагнуть бути потрібними, які прагнуть, щоб їх знання та досвід оцінили належним чином.
Ми опитали 200 молодих мешканців Маріуполя, тобто населення у віці від 18 до 27 років. Відповіді, отримані нами – сумна перспектива для нашого міста. 70 % - хочуть виїхати закордон на постійне місце проживання, і лише 30 – не хочуть. Найбільш популярними серед молоді Маріуполя виявились – Італія, Греція, Франція, Великобританія, Німеччина, Америка. Серед цілей – на першому місці стоїть заробіток, далі навчання, туризм, а більшість дівчат мріють вийти заміж за багато іноземця. 40 % респондентів планують закордоном займатися приватним підприємством, 25% - працювати у сфері розваг та відпочинку, 10 % молоді - доглядати за дітьми та літніми людьми, 10% - працювати у сфері торгівлі, сільське господарство, домашні роботи та будівництво вибрали відповідно по 5 відсотків респондентів. Але найбільш лякає той факт, що 60% молодих людей, що мріють виїхати закордон навіть не мають уявлення, про те, які запобіжні заходи треба вжити, перед виїздом. Ми сподіваємось, що цей фільм виправить цю ситуацію та допоможе молоді, правильно спланувати свій від’їзд, без загрози для власного життя.
 
 
Блок 2. Поради
Виїжджаючи за кордон ти мусиш бути певен, що нічого не загрожує твоєму життю, що ти не станеш жертвою аферистів та зможе вільно повернутися до дому. Ось декілька ситуацій, де тобі потрібно буди обережним.
1. Відпочинок за кордоном у молодіжному таборі…
· ретельно дізнайся яка організація його влаштовує
· чи є ця організація офіційно зареєстрованою, чим вона займається
· візьми у керівника організації чи в її представника, всю можливу інформацію про цій табір
· знайди та розпитай тих хто сам вже побував в цьому таборі
· порадся про цю поїздку з дорослими яким ти довіряєш (батьками, вчителями тощо)
· не довіряй гарним буклетам, якщо вони не містять детальної інформації телефонів, адрес, та інших офіційних даних які можна легко перевірити
2. Пропозиція навчання закордоном…
· вимагай оформлення саме студентської візи
· Пам’ятай!! Туристична чи гостьова візи не дають права на отримання статусу студента за кордоном
3.Звичайна обережність…
· Всі переговори про відпочинок, навчання чи працевлаштування за кордоном - слід проводити в присутності рідних близьких чи інших досвідчених дорослих людей, яким ти довіряєш
· Не проводь переговори на одинці з агентом чи представником, не давай згоди, а також не підписуй на одинці жодних документів
4. Знайомство через Інтернет…
· Пам’ятай!! Привабливість і щирість на фотографії може бути лише приманкою, щоб виманити тебе за кордон
· Пам’ятай!! Злочинці завжди опрацьовують всі деталі своїх операцій і передбачають всі най можливіші випадки
5. Молодіжні програми праці й навчання Тобі можуть запропонувати виїхати за кордон за програмою Au-Pair (Програма «Організації інтернаціональної роботи з молоддю») Програма передбачає:
- Проживання за кордоном в чужій родині протягом від 3 місяців до 1 року
- Поглиблене вивчення іноземної мови
- Догляд за дітьми та допомогу по господарству
- Щомісячне отримання 205 € на кишенькові витрати
 
Якщо хтось пропонує тобі виїхати за кордон за цією програмою, то май на увазі наступне: В «Au-Pair»бере участь молодь:
- віком від 18 до 24 років;
- з добрим володінням іноземної мови (офіційне підтвердження!);
- з досвідом роботи з дітьми;
- за наявності спеціальної візи AuPair;
- Ці умови є обов’язковими!
Якщо посередник каже що цих умов дотриматися не обов’язково, то це означає, що перед тобою не представник організації а торговець людьми, або в кращому випадку аферист, шахрай!
6. Що є законним а що – нелегальним…
Легальне працевлаштування: Польща, Чехія, Словаччина, Литва, Латвія, Росія, Молдова, Білорусь, Вірменія, В’єтнам Перелік цих країн може щорічно змінюватися! Слід уточнити у центрі зайнятості!
Пам’ятай!! Навіть в цих країнах легально працювати можна лише за умови працевлаштування на підставі робочої візи, а не туристичної чи гостьової, в сіх інших випадках в будь яких країнах праця без робочої візи є нелегальною! Ось чому приймаючи пропозицію роботи за кордоном слід вимагати робочу візу!
7. Пропозиція: Виїзд за кордон для «зйомок у рекламі»… Пам’ятай!! Зазвичай такі пропозиції закінчуються зйомками порнографії. Справжні рекламні агенції не запрошують неповнолітніх для зйомок у рекламі на території своєї країни. Слід бути особливо пильним Якщо тобі пропонують попрацювати за кордоном, пропозиція не повинна залишатися тільки на словах, Вимагай укладання та підписання контракту (трудової угоди)! Якщо ти їдеш за кордон працювати, а в тебе немає ні трудового договору а ні трудової візи, пам’ятай наступне: працедавець не забов`язаний сплачувати ту суму яку обіяів тобі той хто відправив тебе за кордон, адже ти – «нелегал» якому ні хто нічого не забов`язаний. Працедавець не забов`язаний давати тобі саме ту роботу яку обіцяв тобі посередник.
8. Документи для виїзду за кордон
· Будь які офіційні документи про навчання, відпочинок чи працевлаштування за кордоном, мусять мати офіційний український переклад, ти маєш читати його тільки українською мовою.
· Не підписуй документу, якщо ти не можеш його прочитати!
· Контракт слід вивчити дуже уважно. В контракті мають бути обов’язково:
- назва країни, міста;
- ім’я працедавця \ назва фірми;
- опис умов навчання чи роботи;
- умови проживання;
- термін дії контракту;
- умови соціального захисту;
- умови перебування в країні;
- відомості про особу, яка запрошує;
- умови розірвання контракту;
9. Кому ти довіряєш свою безпеку Якщо послуги с з працевлаштуванням тобі пропонують агенти посередники: Запитай їхнє прізвище та адреси, чи має посередник офіційну довіреність або договір-доручення від фірми / працедавця? Перевіряй все достеменно що тобі кажуть, адже ідеться про твоє життя! Правила роботи легальних фірм, забороняють стягування будь-яких попередніх оплат.
Пам’ятай!! Анкети на оформлення візи в посольстві видають безкоштовно, якщо посередник вимагає за анкету грощі то він шахрай!
10. Обережно шахрайства з оплатою! Якщо навчання чи роботу пропонує посередницька фірма що вимагає за це грощі, не сплачуй їх без отримання квитанції. Сплачуй грощі за посередництво лише через банк!
11. Куди ти їдеш?
· Перед від’їздом слід найбільше дізнатися про те місто до якого ти їдеш?
· як далеко від нього знаходиться українське посольство, чи консульство?
· Чи відповідає це місце тим пропозиціям які тобі висувають?
· Спробуй знайти будь яку інформацію про все це в інтернеті.
12. Обережно «шлюбні агенції»! Якщо ти молода дівчина і вирішила вийти заміж за іноземця то мусиш знати жорстку правду про так звані міжнародні шлюбні агенції. Діяльність цих агенцій ніхто офіційно не ліцензує, вони не несуть відповідальності, за моральні якості та психічний стан клієнтів. Якщо ти молода дівчина і вирішила вийти заміж за іноземця, запитай себе: «А що ти знаєш про звичаї тієї країни до якої ти вирішила виїхати з чоловіком?» Шлюб зареєстрований в Україні, має бути легалізованим в його країні.
13. Хлопцям про війну… Якщо вам пропонують повоювати на чужій, веселій війні за великі грощі. Насправді реальна війна дуже відрізняється від комп’ютерної стрілялки. Слід мати на увазі такі застереження:
- Згідно з конвенцією ООН та з Українським законодавством кожен найманець – це кримінальний злочинець, навіть якщо він нікого не вбив.
- Якщо найманець потрапляє до полону, то його ні хто не захищає.
- Зазвичай полонених найманців розстрілюють на місці!
- Скалічений найманець нікому не потрібен!
- Найманця чекає арешт і суд за статтею 447 Кримінального Кодексу України.
14 Останні моменти - Від’їжджаючи зроби по 2 ксерокопії внутрішнього, та закордонного паспортів.
Залиши у рідних інформацію:
- до якої країни ти їдеш;
- хто тебе запрошує (Ім’я, прізвище);
- адреси, назви, номери телефонів, та інші деталі;
 
Також слід залишити:
- копію свідоцтва про народження;
- копію візи;
- копію контракту;
- копію проїздних квитків;
- особисту (нещодавно зроблену) фотографію;
 
По приїзду в чужу країну слід одразу зареєструватися в Українському посольстві чи консульстві, залишивши там найповнішу інформацію майбутнього перебування в цій країні.
· неможна залишатися в країні довше ніж зазначено терміном візи;
· маючи лише транзитну чи туристичну візу, неможна залишатися в країні щоб працювати.
· праця без офіційного дозволу є порушенням закону;
· нелегальні робочі тури є порушенням закону;
 
Попереду у тебе довге цікаве життя, вчися, подорожуй, спілкуйся з ровесниками з інших країн. Щаститобі в житті і, будь обережний…
Категорія: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 3215 | Додав: dipcorpus-info | Рейтинг: 0.0/0 |
Загалом коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz