"ДИПКОРПУС" суспільно-політичний часопис
Форма входу
Календар новин
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Поиск
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наш опрос
Оцените мой сайт
Загалом відповідей: 91
Розділи новин
Міжнародні відносини/Зовнішня політика України [41]
Політика [19]
Економіка [11]
Громадянське суспільство [22]
Державна/міжнародна безпека [9]
АНТИКРИЗА ! [3]
Геополітика [0]
Місцеве самоврядування [0]
Освіта [2]
Субота, 04.05.2024, 11:01
Головна » 2009 » Жовтень » 21 » Парламентські слухання „Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці”
Парламентські слухання „Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці”
23:28
14 жовтня 2009 року у Верховній Раді України відбулись парламентські слухання на тему „Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці” за участю народних депутатів України, керівників центральних органів виконавчої влади, представників дипломатичного корпусу, посли України в державах, де проживають найбільш чисельні українські громади, представники закордонних українських громадських організацій, духовенства, молодіжних громадських організацій та засобів масової інформації.
Лігу політологів-міжнародників "ДИПКОРПУС" на слуханнях представляли: виконавчий секретар Ліги Олена Іванців, голови департаментів та відділів Ліги Тетяна Касьян, Світлана Доценко, Роман Добровольський, В’ячеслав Гілязов, а також спеціалісти департаменту з питань європейської інтеграції Вітторіо Тарселлі, Богдан Лялько, Настя Наріца і Володимир Кочанов.
Під час заходу було обговорено становище закордонного українства, основні проблеми, з якими стикаються етнічні українці за кордоном, запропоновано механізми вирішення проблем у сфері задоволення національно-культурних та мовних потреб закордонних українців, забезпечення їх статусу і прав, шляхи залучення до активної участі у суспільному житті України; здійснені спроби пошуку умов ефективної співпраці між українцями в нашій державі і українцями за її кордонами в цілях  розвитку України. Зі стенограмою парламентських слухань „Закордонне  українство: сучасний  стан  та перспективи співпраці” можна ознайомитися тут: http://www.rada.gov.ua/zakon/new/par_sl/sl141009.htm

Відкриваючи парламентські слухання заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко привітав учасників із святом Покрови Пресвятої Богородиці та відмітив що "20 мільйонів українців, що фактично більше третини нації, в силу різних обставин переживають і вболівають за Україну поза її межами, і тому державна політика мусила б будуватися, виходячи з точки зору  інтересів, переживань і думок всіх   цих  людей".

М. Томенко запропонував невідкладно підготувати нову редакцію Закону "Про правовий статус закордонних українців", оскільки для забезпечення розвитку зв´язків з діаспорою потрібен більший обсяг громадянських прав. Заступник Голови Верховної Ради наголосив, що в умовах постійного поглиблення співпраці з діаспорою потенціал закордонного українства може бути використаний не тільки в налагодженні економічних, політичних та культурних зв'язків з іншими країнами, а може й допомагати у розв'язанні внутрішніх проблем в Україні

Заступник міністра закордонних справ Олександр Купчишин, відмітив Державну програму співпраці із закордонними українцями на період до 2010 року, як основний документ, в якому визначено напрями та заходи щодо задоволення національно-культурних, освітніх, інформаційних та інших потреб закордонного українства. Він розповів що дана програма була позитивно оцінена учасниками Всесвітнього форуму українців 18-20 серпня 2006р.

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Олег Зарубінський заявив, що в рамках виконання Державної програми співпраці з закордонними українцями була реалізована низка масштабних заходів: споруджувалися пам´ятники та меморіальні дошки видатним українцям, проводилися фестивалі української культури, надавалася допомога закордонним українським громадським об´єднанням школам і дошкільним закладам, бібліотекам.

Представники закордонних громадських організацій відмітили важливу роль інформаційних центрів про Україну за кордоном, а також необхідність розширення переліку безкоштовних українських телеканалів за кордоном.

Великі овації викликав виступ голови Української всесвітньої координаційної ради Павличка Дмитра Васильовича. Він відмітив, що всі закордонні українці повинні мати можливість обирати і бути обраними на президентських виборах. Дмитро Павличко наголосив, що сьогодні пріоритетом для України має бути російсько-українська громада, адже вона є найчисельнішою. "Вісім років тому їх було 8 мільйонів, чотири роки тому їх було 4 мільйони, два роки тому їх було 3 мільйони, а сьогодні – тільки два. Де поділися за вісім років 6-7 мільйонів українців у Росії? Вони змушені називати себе росіянами. Бути українцями у Росії дуже тяжко. І ми повинні це розуміти, і наша вся увага має бути звернена туди." – так Дмитро Васильович охарактеризував стан української діаспори в Росії. Він також зауважив, що нашою силою, та силою нашої національної свободи є те що чисельна діаспора росіян почуває себе вільно в Україні.

Парламентські слухання тривали 4 години, показали важливість і актуальність теми,  неабиякий інтерес громадськості до проблем закордонного українства і перспектив співпраці з громадянами інших країн, які мають етнічне українське походження.

На завершення Микола Томенко наголосив, що "треба думати і над інститутами, але треба думати і над поточною роботою яку ми мусили вести щоденно тоді дійсно, та велика мрія про те, щоб ми сприймали себе, як велика нація що складається  з українців, що тут живуть і українців, що нас підтримують поза межами  України, була би зреалізована". Головуючий подякував всім учасникам слухань і ще раз привітав усіх зі святом.

Олена Іванців
Виконавчий секретар Ліги "ДИПКОРПУС"
Категорія: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 1403 | Додав: dipcorpus-info | Рейтинг: 0.0/0 |
Загалом коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz