"ДИПКОРПУС" суспільно-політичний часопис
Форма входу
Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Поиск
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наш опрос
Оцените мой сайт
Загалом відповідей: 91
Розділи новин
Міжнародні відносини/Зовнішня політика України [41]
Політика [19]
Економіка [11]
Громадянське суспільство [22]
Державна/міжнародна безпека [9]
АНТИКРИЗА ! [3]
Геополітика [0]
Місцеве самоврядування [0]
Освіта [2]
П`ятниця, 29.03.2024, 17:44
Головна » 2011 » Грудень » 2 » Роль Австралії у вирішенні питань безпеки та економіки АТР (в контексті співпраці з США)
Роль Австралії у вирішенні питань безпеки та економіки АТР (в контексті співпраці з США)
20:13
карта Азійсько-Тихоокеанського регіону
ОСАДЧУК Роксолана Степанівна, 
заступник директора Політичного департаменту Ліги політологів-міжнародників "ДИПКОРПУС"

На даний час питання безпеки в АТР є актуальною проблемою для держав, що розташовані в цьому регіоні. Це пов’язано з тим, що першочерговими задачами даних країн є реалізація власних економічних планів та територіальних проблем. Тому національні інтереси країн АТР переважають регіональне прагнення до стабільності, що й впливає на зберігання комфортного співіснування держав. 
Чи не найголовнішим вектором зовнішньої політики Австралії є прагнення до регіонального лідерства, а США є посередником у врегулюванні проблем безпеки в азіатсько-тихоокеанському регіоні (один з основних пунктів Зовнішньої стратегії США), що пояснюється власними інтересами Сполучених Штатів саме тут, та задоволення своїх економічних інтересів. 
На нашу думку, стан вивченості даної проблеми у спеціальній науковій літературі не достатньо високий. Можна зустріти статті на цю тему в такому журналі, як "Зарубежное Военное Обозрение”, також інтерв’ю прем’єр-міністра Австралії Джулії Гіллард та президента США Барака Обами. 
Політика США спрямована на протидію тим країнам АТР, що прагнуть посісти провідне становище в регіоні, запобігання будь-яким конфліктам, рішуче припинення розповсюдження ядерної зброї, залучення колишніх соціалістичних країн до світової економіки. Вирішенню цих питань сприяє збереження воєнних союзів, в першу чергу з Австралією та Китаєм. 
США як гегемон світової системи наблизилися до критичної межі – глобальна криза створює для них як вікно можливостей, які дозволять залишитися на ключовій позиції, так і загрозу втратити статус впливової супердержави. 
"У останні десятиліття міжнародні відносини Австралії грунтувалися на тісних відносинах із США і Новою Зеландією через організацію АНЗЮС (Australia, New Zealand, United States Security Treaty), з Південно-східною Азією через АСЕАН, і Океанією у рамках Форуму тихоокеанських островів”[1]. Основні зусилля держави спрямовані на лібералізацію зовнішньої торгівлі. Австралія надає допомогу багатьом країнам, що розвиваються. 
Уряд виступає за підтримку добросусідських стосунків з регіональними державами - такими, як Китай, Японія і Індонезія, хоча іноді тут виникають проблеми - наприклад, ситуація навколо Східного Тимора. Австралія збільшує свою участь у вирішенні внутрішніх проблем своїх сусідів: Папуа - Нової Гвінеї, Островів Соломона, Фіджі і Науру. 
Держава активно співпрацює з такою організацією, як АСЕАН. "Регіональний форум АСЕАН багатостороннього діалогу 25 членів, спрямований на вирішення питань безпеки в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, називається АРФД. 
На даний час учасниками АРФ є: АСЕАН, Австралія, Канада, Китайська Народна Республіка, Європейський союз, Індія, Японія, Північна Корея, Південна Корея, Монголія, Нова Зеландія, Пакистан, Папуа-Нова Гвінея, Росія, Східний Тимор і Сполучені Штати”[2]. 
"Важлива складова діяльності АРФ - антитерористичне співробітництво. З березня 2003 р. щорічно проводяться Міжсесійний зустрічі з протидії тероризму і транснаціональної злочинності під співголовуванням країни-члена АСЕАН і одного з партнерів по діалогу. 
В рамках даного механізму ведеться робота з організації міжнародної антитерористичної взаємодії, розробляються відповідні заяви АРФ. 
Прийнято наступні антитерористичні документи: Заява про контртерористичне співробітництво у галузі безпеки кордонів і про співпрацю в боротьбі з піратством та іншими загрозами безпеки на морі (червень 2003 р.), Заява про зміцнення безпеки на транспорті від загрози міжнародного тероризму (підготовлено Росією спільно з Філіппінами, липень 2004 р.), Заява з питань обміну оперативно-розвідувальною інформацією та захисту документів, які засвідчують особу (липень 2005 р), «Про співпрацю у протидії кібератакам та використання кіберпростору в терористичних цілях» і «Про просування орієнтованого на людину підходу до протидії тероризму»” [3] 
Так, у 2002 Східний Тимор набув незалежності багато в чому завдяки зусиллям сусідньої Австралії. Саме Австралія добилася в цій країні, раніше окупованої Індонезією, проведення вільних виборів, на яких перемогла партія ФРЕТИЛИН (Революційний фронт за незалежний Східний Тимор), що виступала за незалежність. Також Австралія була однією з країн (разом з Новою Зеландією, Малайзією та Португалією), які з допомогою введення миротворчих військ стабілізували вкрай складну кризову ситуацію, що розгорнулася у Східному Тиморі в 2006 році. 
А 2005 року Олександр Даунер на саміті в Малайзії підписав Договір про дружбу і співпрацю з АСЕАН, який засвідчив готовність Австралії до тісної співпраці з країнами-учасницями АСЕАН, незважаючи на те, що він міг суперечити договору про безпеку зі Сполученими Штатами. Учасники зустрічі вітали цей крок Канберри. "Вони хочуть бути частиною регіону, вносити свій внесок у його розвиток”[4], - заявив глава МЗС Малайзії Сайед Хамид Джафар Албар. 
Цього року святкується 60-ліття заснування АНЗЮСу, з цієї нагоди теперішній "прем’єр-міністр Австралії Джулія Гіллард висловила свою підтримку та пообіцяла тісну співпрацю із США в Азіатсько-тихоокеанському регіоні, розвиток якого, як вона сказала, визначає сьогодення. Під час свого триденного офіційного візиту в США, виступаючи перед американським Конгресом, вона отримала шквал оплесків у відповідь на свої «прості слова» про дружбу”[5]. 
Ці слова були підтримкою від імені Австралії війни в Афганістані та обіцянку співпрацювати з США з питань, що стосуються Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Говорячи про стосунки з Китаєм, вона відмітила, що США не повинні побоюватися його швидкого росту. "Немає причин вважати, що процвітання Китаю відбувається за рахунок Австралії, Сполучених Штатів або когось ще у світі. Ми можемо створювати багатство для наших країн разом”, - сказала Гіллард. Звертаючись до американських законодавців, прем'єр-міністр Австралії призвала їх піти на непрості економічні реформи і ухвалити закон, що відкриває двері до вільнішої торгівлі в Азіатсько-тихоокеанському регіоні [5]. 
Отже, в ході даного дослідження, автор прийшов до висновків, що, незважаючи на поглиблення багатосторонніх відносин Австралії з країнами-сусідами по Азіатсько-тихоокеанському регіоні, пріоритетним залишається тісне партнерство зі Сполученими Штатами Америки, що підтверджується двосторонніми заявами глав обох держав про подальшу співпрацю, планами США щодо розміщення системи ПРО на Австралійському континенті та відносинами в економічній сфері. 

Список літератури: 
1. Ковтун О.Ю. Інтеграційні процеси та міждержавні об’єднання Австралії та Океанії / О.Ю. Ковтун // Гілея.– 2011.– № 3.– С. 685-692. 
2. Асеановский региональный форум по безопасности [ Электронный ресурс].– Режим доступа: http://uchebnik-besplatno.com/uchebnik-mejdunarodnie-otnosheniya/arf.html.– Название с экрана. 
3. Ассоциация государств Юго-Восточной Азии [ Электронный ресурс ].– Режим доступа: http://www.portfinance.ru/region-25.html.– Название с экрана. 
4. Австралия подписала с АСЕАН Договор о дружбе и сотрудничестве [ Электронный ресурс].– Режим доступа: http://podrobnosti.ua/power/intpol/2005/12/10/269307.html.– Название с экрана. 
5. Визит Джулии Гиллард в США [ Электронный ресурс ].– Режим доступа: http://www.polpred.com/?ns=1&ns_id=313423.– Название с экрана.
Категорія: Міжнародні відносини/Зовнішня політика України | Переглядів: 5323 | Додав: Ro_Oksa | Рейтинг: 0.0/0 |
Загалом коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz